Nosečnost takoj po porodu?

Tablete za erekcijo

Po nastavitvi monitorja na želodec moje pacientke, da sem lahko slišala srčni utrip otroka, sem vzela tabelo, da vidim njeno zgodovino.

»Vidim, da tukaj piše, da ste imeli svojega prvega otroka… [pavza]… pred devetimi meseci?« Očitno je bilo, da ne morem skriti presenečenja v mojem glasu.”

“Ja, tako je,” je rekla pacientka brez obotavljanja. »Načrtovala sem ga tako. Hotela sem, da sta moja otroka skoraj iste starosti.

“In po starosti sta bila blizu. Glede na prejšnji porod pacientke, je spet zanosila skoraj v trenutku, ko je zapustila bolnišnico. Pravzaprav je bilo to res impresivno. Kot medicinska sestra v porodnišnici sem videla iste matere, ki so se vrnile skoraj natanko devet mesecev po njihovem prvem porodu, roditi novega otroka.”

Torej, kako enostavno je zanositi takoj po tem, ko imate otroka? Pa ugotovimo.

  1. Faktor dojenja

Dojenje naj bi v teoriji podaljševalo vrnitev menstrualnega ciklusa, zlasti v prvih šestih mesecih po porodu. Nekatere ženske se odločijo, da to uporabijo kot obliko kontracepcije, imenovano metoda laktacijske amenoreje (LAM), ob predpostavki, da se njihov cikel ne bo vrnil, dokler dojijo.

Toda kako dolgo lahko dojenje odloži vrnitev plodnosti se spreminja. Odvisno je, kako pogosto in redno se dojijo dojenčki, kako dolgo med dojenjem bo dojenček spal, in drugi dejvniki okolja, kot so motnje spanja, bolezen, stres.

Vsaka oseba je drugačna. Običajno so ženske spet plodne v roku osmih ali devetih mesecev po porodu.

Čeprav so zdravniki potrdili, da je odlaganje menstrualnega ciklusa z dojenjem lahko učinkovito, je pomembno, da se zavedate, da je zanašanje na LAM za kontracepcijo najbolj učinkovito, če je vaš otrok:

  • mlajši od 6 mesecev
  • izključno dojen: brez steklenic, dud ali druge hrane
  • dojen tudi ponoči

Ne pozabite, da lahko vsako nihanje rutine nege, na primer, če vaš otrok spi čez noč, povzroči prejšnjo vrnitev vašega ciklusa. Da bi bili varni, se ne zanašajte na samo dojenje kot na ucinkovito kontracepcijo v prvih devetih tednih.

  1. Vračanje plodnosti

Kako hitro boste zanosili, je torej odvisno od dojenja. Dojenje in hormoni, ki spremljajo proizvodnjo mleka, lahko zavirajo ovulacijo.

Če ne dojite, se ponavadi ovulacija pri večini žensk ne vrne vsaj šest tednov po porodu. Pregled iz leta 2011 je v povprečju pokazal, da se je ovulacija vrnila ženskam, ki ne dojijo, 74. dan po porodu. Ni pa bilo nujno, da je bila ženska med prvo ovulacijo sposobna zanositi. V idealnem primeru bi morale matere med nosečnostjo počakati vsaj 12 mesecev.

Raziskave so pokazale, da se je tveganje za prezgodnje rojstvo ali rojstvo vašega otroka z nizko porodno težo povečalo pri obdobjih, krajših od 6 mesecev, v primerjavi s tistimi od 18 do 23 mesecev. Intervali, ki so prekratki (do 18 mesecev) in predolgi (več kot 60 mesecev), so bili povezani z negativnimi izidi tako za mamo kot za otroka.

 

Tablete za erekcijo
Erektilna disfunkcija po 50. letu

Na podlagi neželene e-pošte in oglasov za zdravila za erekcijo, ki jo vsak dan prejmete v vaš poštni predal, bi bilo zelo enostavno misliti, da ima vsak moški nad 50 let erektilno disfunkcijo (ED). Vendar pa to niti slučajno ni res. Toda mediji so slabo opravili delo, ko so začeli …

Tablete za erekcijo
Kamagra – najbolj posrečeno ime med zdravili

O tem, kako se oblikujejo zdravila, vedo največ povedati strokovnjaki za marketing, ki se jim hitro posveti tudi to, kako domiselno ime je Kamagra. Ko farmacevti odkrijejo novo zdravilo, se namreč sami osredotočajo na učinkovino, za vse drugo pa poskrbijo mojstri za trženje. Določijo obliko, barvo, ime … Tako je …

Tablete za erekcijo
Modra tabletka in moška prepričanja o seksu

Seks je eno tistih področij, kjer moški radi menijo, da so eksperti, čeprav pogosto dejstva mešajo z urbanimi miti. Vas zanima, kateri so najbolj pogosti? 1. Masturbiranje zmanjšuje užitek pri seksu s partnerko. Včasih so starši mlade fante strašili, da bodo zaradi masturbiranja oslepeli, danes pa vemo, da je samozadovoljevanje …